[...] alkoholu po treningu. Jedno z nich, podjęło temat hormonalnej odpowiedzi organizmu na potreningowe spożycie alkoholu, przy dawce 70-80 gram, równowartośći 6-7 piw. Jest tu dużo o „zoptymalizowanym“ przebiegu czasowym składnika odżywczego. Tak czy inaczej, pomimo tak poważnego pijaństwa po treningu, żaden efekt obniżenia testosteronu nie [...]
[...] słonawy smak. Urozmaicenie smakowe daje również czosnek, chrzan, natka pietruszki, koperek, kminek, wanilia oraz sok z cytryny. Należy unikać produktów, które dostarczają dużo soli, takich jak wszelkiego rodzaju kiszonki (kapusta kiszona, ogórki kiszone) i marynaty, sery żółte, konserwy, śledzie solone, wędzonki, pasztety, wędliny podrobowe, [...]
[...] wyrównanych chorobach nerek i dla osób w starszym wieku. W diecie tej nie podaje się potraw ostrych, wędzonych, smażonych, pieczonych, tłustych, surowych i zawierających dużo błonnika. Należy stosować więcej niż pięć posiłków dziennie, niewielkich objętościowo, co powoduje mniejsze obciążenie układu trawiennego organizmu i lepsze przyswojenie [...]
[...] w dojrzałych. Biotyna znajduje się głównie w mleku, w warzywach, w mięsie, żółtkach jaj, mące sojowej, nie łuskanym ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej [...]
[...] jedną trzecią populacji ludzkości, laktoza jest nie tylko bezwartościowym składnikiem pożywienia, ale często może powodować niepożądane, przykre objawy uboczne. Szczególnie dużo ludzi dorosłych nie trawiących laktozy, dla których mleko słodkie może być szkodliwe, występuje wśród czarnych. Mleko kwaśne i wszelkiego rodzaju kefiry oraz jogurty, a [...]
[...] godzina zabaw z piłką dziennie przymusowo. Napisałem to w celu pokazania ile czasu możemy zagospodarowac. Edek znalazł świetny serwis www.sfd.pl gdzie znalazł dużo ćwiczen teraz czyta i wybiera DIETA Edek zaczyna od czynnośći bardzo ważnej zdrowej diety . Kluczem do stworzenia diety i [...]
[...] także z Testosteronem, Parabolanem i Dianabolem. 10)PARABOLAN Jest sterydem produkowanym we Francji. Ma bardzo silne działanie anaboliczne i androgenne. Ma również dużo skutków ubocznych, głównie działa ujemnie na nerki. Jego nazwą w medycynie jest Trenobolon natomiast nazwa Parabolan jest nazwą handlową. Jest bardzo dobry do łączenia z [...]
[...] niespełna dwóch tygodni z Grand Prix TS w Pabianicach, na których znaleźli się także Mariusz Bałaziński oraz Dorota Galińska. UWAGI OGÓLNE Trening i samopoczucie Co tu dużo mówić - samopoczucie i jakość treningu na CKD, a na diecie wysokowęglowodanowej, to jak niebo i ziemia. Pierwsze tygodnie CKD są jeszcze ok., jednak im dalej w las tym [...]
[...] białkami G (Gi). Podsumowując, używając sympatomimetyka jak efedryna aktywujecie mechanizm regulacji obejmujący adenozynę. Oczywistym powinien być fakt, dlaczego tak dużo mówimy o negatywnym działaniu hamowania zwrotnego w odpowiedzi na stymulację adrenergiczną, ponieważ zależy nam na osłabieniu tego procesu. Tutaj przychodzi czas na [...]
[...] niż monohydrat kreatyny co bezpośrednio wpływa na znacznie wydajniejszy transport kreatyny przez błonę komórkową do wnętrza komórki mięśniowej. Efektem globalnym jest dużo lepsze wykorzystanie przyjętej kreatyny, możliwość stosowania mniejszych dawek substancji czynnej oraz całkowite zahamowanie gromadzenia wody poskórnej w trakcie [...]
[...] żywieniowego, zapewniając dodatni bilans kaloryczny, realizujemy fazę masy - a ze względu na zwiększoną "wyczuloność" pozyskiwania wartości odżywczych, organizm potencjalnie dużo efektywniej te kalorie będzie wykorzystywał. Na standardowej masie może po pewnym czasie pojawić się ten "korek", gdzie organizm jest zawalony nadmiarem kalorii i coraz [...]
[...] występować przewaga tłuszczy nad węglowodanami pochodzącymi z warzyw i owoców „ E- jak Efekt diety „głodówkowej" czyli efekt jo-jo. KONIEC Z EFEKTEM JO-JO! Obcinasz za dużo i tracisz dużo , no właśnie czego tracimy najwięcej? Co robisz gdy chcesz schudnąć? Obcinasz kalorie, ale co się dzieje, gdy nagle drastycznie obetniesz ich za dużo? Co [...]
[...] w San Francisco. Robert Lustig: Mnie interesuje, co spowodowało tak silny wzrost epidemii otyłości w ostatnich 30 latach. Oczywiście każdy na to odpowie, ze jemy za dużo i mamy za mało ruchu i to jest niewątpliwie prawdą. Ale pozostaje pytanie, dlaczego nasz organizm pozwala na to aby tak się działo, skoro posiadamy wrodzone mechanizmy [...]
[...] znaczna ilość przyjętej kreatyny dostaje się do krwiobiegu w niezmienionej formie i nie ulega przemianie do nieaktywnej kreatyniny. Ponadto ester etylowy kreatyny posiada dużo większą rozpuszczalność w środowisku lipidowym niż monohydrat kreatyny co bezpośrednio wpływa na znacznie wydajniejszy transport kreatyny przez błonę komórkową do [...]
[...] za męskie cechy organizmu (z greckiego androgen to „czyniący mężczyznę"). Dziś wiadomo, ze potrafi o wiele więcej. Gdy - niezależnie od płci - jest go za mało lub za dużo, pojawiają się kłopoty. Testosteron to główny hormon warunkujący budowę naszych mięśni. Odpowiada on też za nasze zachowanie. Niski poziom testosteronu powoduje szybsze [...]
[...] przypadków zapobiegają otyłości i jej powikłaniom. Dlatego najczęstszą przyczyną powstawania otyłości - i ciężko się z tym nie zgodzić - jest przekarmianie,czyli spożywanie dużo za dużo kalorii, jakich nam jest potrzebnych do życia. Na szczęście w leczeniu różnych schorzeń, w tym również oporności insulinowej - dużą rolę odgrywa medycyna [...]
[...] , jak najszybszym przyswojeniu wiedzy wyłącznie z zakresu treningu , bo to przecież to jest tą "widoczną" stroną tych sportów. Niestety zmiana wyglądu naszej sylwetki w dużo mniejszym stopniu zależy od samych ćwiczeń w sali gimnastycznej niż od DIETY !!!. Już tutaj należy rozwiać mit , że wystarczy przerzucać żelastwo z zapałem i można ze [...]
Fruktoza, cukier owocowy, może być dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej [...]
[...] większości z nas ciężko jest powiększać masę, mimo regularnego chodzenia na siłownię i silnej motywacji do treningu i właściwego odżywiania. Aby mieć duże mięśnie, trzeba dużo jeść. Przede wszystkim trzeba zacząć od ustalenia właściwej ilości spożywanych kalorii. Zdaniem wielu fachowców bardzo szczupłe osoby, które usiłują zrobić masę, powinny [...]
Agrest- ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit. Między agrestem zielonym, białym, [...]